Wat betekent: ‘Yoga met beide benen op de grond’?

Yoga zweverig? Nee, absoluut niet, het is juist het tegenovergestelde. Door yogabeoefening kom je in je eigen kracht en vanuit die kracht ervaar je het leven zoals het is.

Yoga is een levenshouding Yoga is afkomstig uit India en is onderdeel van de eeuwenoude Veda’s, waarin vele levenswijsheden staan beschreven voor een gezond en evenwichtig leven. We zijn ons hele leven bezig met leren “loslaten”. Veel mensen hebben daar grote moeite mee, vooral in het Westen. Uit angst of onzekerheid proberen ze hun leven juist strakker in de hand te houden. Maar je moet beseffen dat de enige zekerheid in het leven is dat alles verandert. “Heb vertrouwen en durf mee te gaan in de stroom van het leven”. In onze westerse wereld zijn we zeer rationeel ingesteld. Van jongs af aan doen we kennis op en maken we ons vaardigheden eigen. Als we van school komen, wordt er van ons verwacht dat we weten hoe het in de wereld toegaat. Over onszelf, hoe we ons als mens ontwikkelen, zowel lichamelijk als geestelijk, weten we echter weinig tot niets. Dit gebrek aan kennis breekt ons vaak op. Als we meer over onszelf zouden weten, zou ons dat helpen zowel geestelijk als lichamelijk fit te blijven en ons leven beter in te richten. 

Bewustwording: 

Yoga helpt je bewust te worden van je lichaam en je geest. Yoga is geen therapie, maar kan wel als zodanig werken. Een goed uitgebalanceerd lichaam beweegt vrijer en kan zich beter ontspannen. Door regelmatig, het liefst dagelijks, yoga te beoefenen kom je meer in evenwicht en vind je steeds meer rust. Maar bovenal is het een persoonlijke weg. Yoga is voor iedereen en voor alle leeftijden. De klassieke yogahoudingen of asana’s worden liggend, zittend en staand beoefend en een ieder doet de oefeningen naar eigen vermogen. Het is niet alleen voor wie jong en fit is en - wat heel belangrijk is - je kunt er altijd mee beginnen. 

Samenvattend: 

• Yoga leidt tot minder stress, verbetert je lichamelijke en geestelijke gezondheid 

• Yoga verdiept de adem en vergroot het vermogen tot concentratie en je zelfbewustzijn 

• Yoga is geen therapie, maar kan wel therapeutisch werken 

• Yoga brengt het denken tot rust 

• Yoga en ademoefeningen hebben een gunstige werking op diverse lichamelijke functies 

 • Yoga geeft je ruimte, inzicht en vooral levensvreugde.

Jansje van Delden Yoga
Sterremuurlaan 21
9321 LC Peize

Telefoon: 050-2307007   
Mobiel: 06-36050383      
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.